Ο Ουρολόγος Χρήστος Παπασταύρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες το 1972.

Εισήχθη μετά από πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) από όπου αποφοίτησε το 1999.

Υπηρέτησε ως οπλίτης ιατρός και ως αγροτικός ιατρός τα επόμενα 3 χρόνια (2000 – 2002) και συνέχισε για άλλα 3 χρόνια με την εκπαίδευσή του στο γενικό μέρος της ειδικότητας, στην Γενική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και στην Γενική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου (2003 – 2005).

Ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Α.Π.Θ. του Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” (κατά την τετραετία 2006 – 2010 υπό τον Καθηγητή κ. Ραδόπουλο), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ουρολογίας συμπεριλαμβανομένης της Ανδρολογίας, της Γυναικοουρολογίας και της Παιδοουρολογίας. Ο τίτλος της ειδικότητας του απονεμήθηκε ύστερα από εξετάσεις τον Απρίλιο 2010.

Τον Ιούνιο 2010 του απονεμήθηκε, ύστερα από γραπτές εξετάσεις στην Πράγα και προφορικές εξετάσεις στις Βρυξέλλες, ο τίτλος της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης της εκπαίδευσης των ουρολόγων Fellow of the European board of Urology (FEBU Diploma https://en.wikipedia.org/wiki/European_Board_of_Urology ).

Στην συνέχεια μετακόμισε στην Σουηδία (2010 – 2012), όπου εκεί εργάστηκε για πρώτη φορά μετά την απόκτηση του τίτλου του Ειδικού Ουρολόγου, ως έμμισθος ιατρός στο Ουρολογικό τμήμα του Γενικού Νομαρχειακού Νοσοκομείου του Sörmland στην πόλη Eskilstuna (Mälarsjuckhuset Eskilstuna https://web.archive.org/web/20170312050000/http://www.landstingetsormland.se/Halsa-vard/sjukhus/Malarsjukhuset-Eskilstuna/ ).

Από τον Απρίλιο 2012 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στα Νέα Μουδανιά.
Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.